4 Feb 2012

Fetiš je u modi     Fetiš je oblik seksualne požude u kojem je zadovoljenje do abnormalnog stepena povezano sa određenim objektom,odijevnim predmetom,dijelom tijela i slično.
Fetiš u modi je stil koji je stvoren da bude ekstreman i provokativan,i koji ne nosi većina ljudi.Većinom su napravljeni od kože,lateksa,gume,plastike,najlona,riblje mreže...Fetiš modna izdanja uključuju: stileto štikle, korsete, patente, mrežaste čarape, naočare, lisice, kao i stilizovane kostime.
Smatra se da su se fetiši u modi počeli primjećivati još od najranijih dana.Neki tvrde da je nošenje korseta i suknji u 18. vijeku bio početak korišćenja fetiša u modi,dok drugi tvrde da su se fetši u modi počeli koristiti u Londonu,medju homoseksualcima koji su nosili kožne pantalone,posle drugog svijetskog rata. Obožavaoci takve mode bili su i članovi The Rolling Stonsa i grupe The Who,koji nose kožne pantalone,lateks rukavice i čizme.Malcom McLaren i Vivienne Westwood su sedamdesetih godina napravili kolekciju za pank populaciju,koja se sastojala iz pantalona koje su vezivale noge u čvor. House of Harlot i Torture Garden Clothing, Vex Latex Clothing I Madame S of California fokusiraju se na upotrebu lateksa i kože kao baze materijala za njihove kreacije, a ne kao dodatak..
Moda kao i sve ostalo,uvijek reaguje na ono što je bilo ranije. Prošlosezonski šareni ženstveni,razigrani stav otpočetka je bio osuđen na to da ga zamijeni mračnija,oštrija strana seksipila. Zato se fetišizam uvijek iznova vraća na modnu scenu. To je tema koje se dizajneri nikako ne mogu zasititi,a ona je dio mode još od sedamdesetih godina. Fetišizam je poput palimpsesta,doslovno niz slojeva snažnih slika koje dizajneri uvijek iznova otkrivaju i poigravaju se sa njima kako god žele ,u skladu s vremenom u kojem žive. Dizajnersku opsijednutost fetišizmom doživljavam i kao uobičajeno upućivanje na erotičnost i način na koji moda afirmiše snagu pojedinca. „Power dressing“ u modi uvijek ima određeni podtekst,u smislu da pomijera granice individualnosti i identiteta. Smatram da fetiš modni dodaci nisu vulgarni,već sofisticirani modni detalji koji klasičnim I elegantnim kombinacijama daju odredjenu dozu luksuza I posebnosti. Pružaju da se osjećate sigurnije I zavodljivije. Zato se moda ove godine vratila snažnom tipu žene,sa izraženim seksipilom. Fetiši imaju šanse da se probiju I do masovne mode,ali samo u nekom blažem obliku,poput dekoltea,proreza,čipke na haljinama .Takav izgled je prilično diskretan I vrlo sofisticiran,I takvu modu smatram intelektualnom.
Neki od dizajnera su se pozabavili fetišima u modi ,još od samog početka prošle sezone.
Temelje za povratak fetiša postavila je revija Marca Jacobsa u Njujorku,puna gumenih suknji,haljina sa šljokicama,I srebrnih pantalona..U Londonu,dizajneri gotovo duplo mlađi od Jacobsa-Marios Schwab,David Koma,Hollz Fultton,poigrali su se ultrapripijenim suknjama I pojasevima.Međutim,priču o mračnoj erotičnosti zaokružile su tek pariske revije: eterične noćne uhode Haidera Ackermanna,McQueenove sniježne kraljice utegnute u korsete sa povezima, Muglerovi modeli u lakovanoj crnoj gumenoj odjeći I Ungarova revija koja je izgledala sve samo ne nevino…Vuittonova žena želi da pokaže svoje noge,takođe i Loubutin je nezamjenjjiv I neponovljiv u toj priči.On smatra da cipele mijenjaju oblik ženskog tijela.Cipele guraju tijelo naprijed,tako da pozadina iskače u prvi plan.Njegove kreacije su savršenog I krajnje bolnog izgleda,od platformi sa vrhom baletskih cipela do čizama od metalne rešetke.Svaki model evocira određeni fetišistički simbol. Medjutim hram fetišističkog zadovoljstva je ipak House of Harlot.Takođe Lyallom Hakaraia dizajnira korsete za Lady Gagy,Jesse J,Gwen Stefani I Dittu Van Tease,koje su dugi niz godina dosljedne ovom vidu oblačenja.
Voljeli mi to,ili ne “seks prodaje”,I ono privlači više nego li I jedan drugi vid reklame.Mi smo seksualna bića I privlače nas takve teme.Zato mnoge modne kuće I kompanije koriste ovo kao koncept kojem dodaju notu duhovitosti,jer to privlač pažnju,a I kupce.Mnogi ljudi se ne slažu sa ovim,smatraju ih uvredljivim I ne dovoljno kreativnim,pa čak I vulgarnim.
PS. Odjeća nije ta koja čini veličinu čovijeka,već njegovi postupci.I svi mi moramo priznati da nas ovakva vrsta mode nikada ne ostavlja ravnodušnim.          
                                                                                      by me,...enjoy!                                           

No comments:

Post a Comment